Iз думкою про майбутнє Карпатського регіону

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ЛЕС И ЛЕСНАЯ ТЕХНИКА»

Проблема лісокористування і сталого господарювання в лісах Карпат впродовж останніх 50 років періодично набуває розголосу. Регіон є унікальним у планетарному вимірі. Геоморфологічні та гідрологічні характеристики одні з найпістрявіших на планеті.

Біологічне різноманіття теж унікальне. Природні деревостани у поєднанні зі штучними, рукотворними лісами давно стали об’єктом «білої заздрості» як у науковців, так і комерційного люду з найвіддаленіших країн. Найприскіпливіше регіон вивчають науковці та аналітики Японії та її сусіди — «східні тигри».

Чому ж цей край сьогодні депресивний? Чому при таких показниках лісистості (понад 20 % загальнодержавної площі лісів) та запасах (більше 1/3 експлуатаційних лісів України) стільки нарікань на лісівників та грубих звинувачень? Проблем дійсно безліч. Тут величезної шкоди завдають вітроломи і сніговали, постійно зростають площі хворих смеречників, дуже повільно розвивається сфера з надання оздоровчо-лікувальних послуг та активного відпочинку.

Сьогодні треба чітко спрогнозувати, яку техніку і технології, з урахуванням екологічної безпеки, необхідно мати до використання у 2010 р. та через 10–15 років, якими повинні бути спеціалісти лісового сектора нашої держави у наступному десятиріччі.

Треба визначитися, яким чином реформувати законодавчу і нормативну базу, врахувавши соціальні, економічні та екологічні аспекти проблеми, чітко окреслити роль галузевої науки й освіти.

Так стисло виглядає перелік ключових питань, винесених на розгляд розширеного засідання Президії Лісівничої академії наук України. Наукову еліту та обмежену кількість виробничників та управлінців гостинно прийняв 12 січня Український національний лісотехнічний університет (м. Львів).

Цьому зібранню передувало проведення у стінах навчального закладу та на господарських об’єктах державних підприємств Львівського обласного управління лісового господарства міжнародної наукової конференції «Лісоінженерія: техніка, технологія, довкілля».

Редакція подає загальну інформацію про цю знакову для регіону та лісового сектора держави подію та бере на себе детальне висвітлення в окремих публікаціях наукових доповідей та роздумів небайдужих і дієздатних фахівців, представників широких кіл громадськості.

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.