Термообробка деревини

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «СУШКА ДРЕВЕСИНЫ»

Heat Treatment of Wood
Influence of the heat treatment on the properties of wood is considered. It is shown, that heat treatment — ecologically pure way of improvement of physical and mechanical properties of wood without any chemical substances. The rational modes of heat treatment for different wood species are directed.

Термообробка — екологічно чистий спосіб покращення фізико-механічних властивостей деревини без будь-яких хімічних речовин. На жаль, в Україні вона розповсюджена дуже мало. У статті наведено раціональні режими термообробки для різних порід деревини.

П.А. Бехта, д.т.н., професор, Н.С. Бехта, асистент кафедри дизайну,
О.М. Кузьмин, асистент кафедри хімічної технології переробки деревини,
Національний лісотехнічний університет України, м. Львів

Деревина — цінний природний матеріал, що характеризується низкою значних переваг, які в певних випадках роблять її незамінною порівняно з іншими конструкційними матеріалами. До таких переваг насамперед належать: відновлюваність її запасів, що на даний час є достатньо важливим фактором в економічному значенні; екологічна чистота продукту; легкість в обробці; вироби із неї забезпечують необхідну міцність за невеликої ма-си конструкції. Однак деревині притаманні також низка недоліків, що обмежують її використання: анізотропія властивостей, висока гігроскопічність, низька біо- та атмо-сферостійкість, горючість тощо.

Одним із методів, що забезпечує зниження гігроскопічності та надає матеріалам формостабільності, є їх теплова обробка. Даний спосіб полягає у нагріванні деревини за атмосферного тиску та певних температур. Тривалість такої обробки залежить, насамперед, від температури, за якої здійснюється обробка, подальшого призначення матеріалу, його виду та розмірів. Порівняно з іншими способами покращення властивостей деревини, наприклад її модифікуванням, які базуються переважно на введенні в деревину різними методами найрізноманітніших хімічних речовин (переважно органічних), теплова обробка є абсолютно екологічно чистим способом модифікування.

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.