Оптимізація розкрою колоди з виготовленням трапецеїдальних обрізних пиломатеріалів

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ПЕРВИЧНАЯ ОБРАБОТКА ДРЕВЕСИНЫ»

Шевченко С. А., канд. техн. наук
Харківський національний технічний університет
сільського господарства ім. Петра Василенка,
кафедра деревооброблювальних технологій
та системотехніки лісового комплексу

Обрізка крайок дощок під однаковим кутом практично
повністю виключає втрати деревини в збігові рейки
та суттєво збільшує вихід обрізних дощок

Однією з актуальних проблем виробництва пиломатеріалів є ощадливе використання деревини при виготовленні обрізних дощок. Існуюча тенденція до зменшення середньої товщини колод призводить до збільшення питомої частки зони збігу колоди і, таким чином, зменшення виходу обрізних дощок

Складові втрат деревини, які мають місце при виготовленні обрізних дощок, — збігові та обзольні рейки, а також рейки, обумовлені градацією стандартизованих значень ширини обрізних дощок, показані на рис. 1. Звернемо увагу на те, що значна частка деревини втрачається в збігових рейках.

Збільшити вихід обрізних дощок можно, виготовляючи їх з непаралельними крайками. Для цього, наприклад, здійснюють обрізку крайок дощок по збігу. Такі дошки можна використовувати при опорядженні будівель або виготовленні щитових виробів. Однак зауважимо, що кути між крайками в різних дошках, вирізаних з однієї колоди, відрізнятимуться, що може ускладнити їх припасовування чи склеювання в пресі при виготовленні щитових виробів.

Отже, пропонується здійснювати обрізку крайок дощок під кутом, однаковим для всіх дощок (рис. 2). При цьому постає питання раціонального вибору значення кута між обрізними крайками за критерієм максимізації сумарного об’єму обрізних дощок.

Математична модель розкрою колоди врозвал з виготовленням обрізних трапецеїдальних дощок будується таким чином. Вихідними даними є значення товщини колоди у верхньому та нижньому торцях, довжина колоди, товщина та кількість дощок, величина пропилу та припуск на калібрування по товщині (за необхідності), а також найменша допустима ширина торців дощок.

Залежно від товщини колоди та виробничої програми може виявитись доцільним виготовлювати обрізні трапецеїдальні дош­ки лише з частини необрізних дощок, найбільш віддалених від серцевини. У цьому випадку до вихідних даних додається найбільша допустима ширина торців дощок.

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.