Подорожі за знаннями

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ПОДГОТОВКА КАДРОВ»

Дяченко Владислав, Смаль Сергiй

Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка, кафедра деревооброблювальних технологій та системотехніки лісового комплексу

Зі стародавніх часів життя людини пов’язано з деревиною, але з розвитком цивілізації людство почало використовувати й інші найрізноманітніші матеріали. Те саме спостерігалося й у будівництві, де деревина поступово відходила на другий план. Однак наразі ми знову намагаємося знайти єдність та гармонію з природою, починаємо повертатись до дерев’яного домобудування, до своїх традицій та свого коріння — але на новому технологічному рівні.

Можна сміливо стверджувати, що центрами дерев’яного домобудування в Україні є Прикарпаття та Закарпаття. Саме тому для ознайомлення з найкращими традиціями, майстрами та провідними підприємствами кафедра деревооброблювальних технологій та системотехніки лісового комплексу Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка щорічно проводить студентські експедиції в Західну Україну.

Під час таких експедицій студенти вивчають архітектурні особливості дерев’яного домобудування зазначеного регіону, конструктивні та стилістичні прийоми будівництва. Ось і влітку 2018 року наші студенти та викладачі на чолі із завідувачкою кафедри Сускою А. А. відвідали ряд деревообробних підприємств Верховинського району Івано-Франківської області. Підприємства виготовлюють елементи дерев’яних будинків для внутрішнього ринку та для експорту в країни Євросоюзу. Студенти мали змогу ознайомитись з усіма етапами виробництва: розпилювання колод на горизонтальному стрічкопилковому верстаті, обрізка крайок дошок, формування сушильних штабелів, камерне сушіння дошок, калібрування заготовок та їх зрощування, склеювання бруса та його профілювання. Зазначимо, що атмосферне підсушування дошок перед каменем сушінням використовується рідко, хоча є суттєвим резервом покращення енергоефективності підприємств. Заощаджені при цьому відходи деревообробки дали б змогу збільшити виробництво паливних брикетів, однак поки що перевага надається виключно камерному сушінню деревини, що дає змогу скоротити тривалість виробничого циклу.

Саме в будинку, виготовленому за такою технологією, мешкали учасники експедиції. Це дало змогу особисто відчути атмосферу, що панує в такій будівлі. Адже це справжній шедевр домобудування, в якому простота форм компенсується витонченістю та цінністю матеріалу! У таких будівлях комфорт і затишок поєднуються з мінімалізмом і ненав’язливістю. Можна з упевненістю сказати, що в кожного, хто хоч раз побував у такому будинку, стовідсотково виникає бажання жити саме в такій оселі. Тож нехай мрії здійснюються!

 

І ще кілька слів щодо мрій. Напевно, кожен деревообробник мріє займатися улюбленою справою на сучасному, надійному та якісному обладнанні. І ця мрія втілюється в життя, коли використовують обладнання, яке не лише зменшує час виготовлення виробу, а й підвищує якість обробки. Уявляєте задоволення від роботи з таким обладнанням? До нього можна віднести багатошпиндельний чотирьохбічний поздовжньо-фрезерний верстат, а їх на кожному виробництві декілька.

А вже у квітні цього року група викладачів та студентів кафедри ДТСЛК відвідала Подільський центр професійно-технічної освіти (м. Кам’янець-Подільський) на запрошення директора Рущака М. Ю. Цей візит був надзвичайно цікавим і змістовним для студентів‑деревообробників, адже саме в Кам’янці-Подільському готують спеціалістів з реставрації пам’яток дерев’яної архітектури. Знайомство з учнями, викладачами та майстрами виробничого навчання запам’яталося теплою та дружньою атмосферою. Надзвичайно захопливим стало відвідування музею найкращих робіт випускників училища. Завідувачка кафедри ДТСЛК Суска А. А., своєю чергою, розповіла про наш університет та спеціальності, які можна здобути в ХНТУСГ, а також відповіла на численні запитання.

Дуже цікавою та захоплюючою стала екскурсія старим містом. Тепла, сонячна погода сприяла знайомству із середньовічною фортецею Кам’янця-Подільського, яка дуже гарно збереглася до наших часів, старовинною архітектурою міста та захоплюючими краєвидами Смотрицького каньйону. Не менш вразили та запам’яталася ландшафти Бакоти, які своєю неймовірною красою надихнули багатьох українських художників та літераторів. Надалі культурна програма продовжилась участю у святковому відкритті туристичного сезону 2019 року. Тут зібралися таланти з різних куточків України. Центральна площа старого міста зустрічала всіх охочих театралізованим виступом безлічі художніх колективів та фестивалем бандуристів. Після таких насичених днів ми залишали місто з надією повернутися сюди знову.

Безумовно, професійне зростання майбутніх фахівців неможливе без обміну досвідом, без подорожей та спілкування з колегами, знавцями своєї справи. Тож побажаємо всім деревообробникам, колегам із профільних закладів освіти подальших творчих і професійних успіхів, натхнення, плідних контактів і співпраці.

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.