КОМПАС 3D V18.1: НОВІ МОЖЛИВОСТІ НАЙШВИДШОЇ ВЕРСІЇ

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «CAD/CAM/CALS-ТЕХНОЛОГИИ»

Найшвидша версія КОМПАС‑3D стала ще швидшою і функціональнішою завдяки виходу SP1 до версії v18.

Сервіс-пак включив в себе, окрім великої кількості поліпшень, ще й по-над 40 новинок з ЗD-моделювання, 2D-проектування, інтерфейсу, а також цікавих додатків для машинобудування та будівництва. Розповімо про деякі з них.

Тепер графічна область може бути збільшена за рахунок автоматичного приховування бічних панелей (Параметри,Дерево документа та ін.). При цьому підчас виклику будь-якої команди панель Параметри з'являється автоматично і залишається на екрані до завершення команди.

На прохання користувачів ми навчили КОМПАС-ЗD робити проекцію «обводи» криволінійних граней в ескіз. Тобто, тепер можна прив'язувати геометрію в ескізі до ліній обрису потрібної поверхні.

Важливо, що при зміні форми або положення цієї поверхні ескіз теж автоматично перебудується. Також у ньому можна проектувати допоміжні та координатні площини, перпендикулярні площині ескізу (результатом проектування станутьдопоміжні прямі).

Можливість копіювання геометрії об'єктів (тіл, поверхонь та інше) з'явилася ще в КОМПАС-ЗD V15. Нагадаємо, копії гео-метрії зберігають зв'язок зі своїми вихідними об'єктами, тобто змінюються при їхредагуванні. Тепер в КОМПАС-ЗD v18.1 користувач може включити ручне оновлення копії, а також вказати, чи повинна вонавідстежувати появу змін у своєму файлі-джерелі.

Цей механізм дозволить вносити змі-ни в джерело і при цьому не міняти його копію: це нововведення особливо станев нагоді при колективній розробці складних виробів.

 Завдяки виходу SР1 ребра посилення в листовому тілі можуть мати прогин.

Тепер можна передати ескіз з моделі в креслення. Це позбавить користувача від необхідності видавлювати ескізи з елементами маркування (товарним знаком, заводським номером, різними технічними даними і т. ін.) і тим самим ускладнювати модель. Швидкість побудови асоціативних видів/розрізів з такої моделі значно підвищиться.

Застосовувати команду «Очистити фон» можна одночасно для декількох виділених об'єктів. Ця новинка особливо актуальна для роботи з файлами, імпортованими з форматів DWG/DXF.

 

Зміни торкнулися і специфікацій. По-перше, тепер можна швидко створити специфікацію по складальному кресленню, при цьому до неї автоматично підключиться і саме складальне креслення, і 3D-модель (за її наявності). По-друге, з'явилася нова команда «Видалити об'єкти, що задані користувачем», яка видаляє всі створені вручну об'єкти специфікації (крім розділу Документація). По-третє, макроелементи або зображення з виду іншого креслення тепер можна додати в специфікацію за допомогою одного кліка.

 У додатку «Вали і механічні передачі» з'явився новий тип механізмів — Гіпоїдні передачі. Це тип конічних коліс зі зміщенням по осі. Для нього характерні підвищена навантажувальна здатність, плавність ходу і безшумність роботи. Завдяки цим характеристикам він знайшов застосування в транспорті: у приводах ведучих осей автомобілів та динамо-машинах залізничних вагонів.

 

Головна новинка додатка Устаткування: Трубопроводи — гнучкі шланги. Такі рукава зустрічаються всюди, де неможливо встановити жорсткий, металевий трубопровід. Це можуть бути рукава високого тиску (РВТ), наприклад у гідравліці автокрана. Або шланги транспортування різних середовищ, наприклад рукави газового зварювання або заправки нафтопродуктами. Тепер можна всього за дві секунди провести потрібний шланг з точки А в точку Б.

Інша новинка додатка — Стилі трубопроводу. Вона дозволить створювати в одному трубопроводі ділянки труб з різними властивостями (найменування, умовний прохід труби, товщина стінки труби, зовнішній діаметр труби, умовний тиск, середовище).

Ще один новий об'єкт додатка — Точка підключення, необхідна для автовибору стилю трубопроводу. Рекомендується створювати точку підключення на обладнанні. Це зручно при його багаторазовому застосуванні.

 Одна з головних новинок Будівельної конфігурації — значне прискорення побудови 3D-моделей з креслення. Швидкість «підняття» моделі з креслення за технологією MinD збільшилася багаторазово. Подібне прискорення спостерігається і при роботі з насиченими кресленнями, і з додатками для трубопровідних систем. Наприклад, модель з креслення резервуарного парку тепер формується в 5-6 разів швидше.

У Менеджері об'єкта будівництва з'явилася команда «Зміна площини виду», яка дозволяє отримати з плану тимчасовий вид чи розріз вертикальної площини. У цьому вигляді/розрізі будуть представлені елементи додатків АС/АР, ТХ, ОВ, ВК і КОМПАС-Об'єкт, розташовані на плані. Тимчасовий вигляд дозволяє проводити коригування розташування елементів, додавати нові елементи та передавати в план усі внесені зміни.

У SР1 додана можливість побудови ізольованих фітингів для трубопроводів і повітроводів, а також можливість автоматичного вне­сення ізоляції вспецифікацію. У каталог сантехнічних систем ОВ додані перехідні трійники, що з'єднують прямокутні перетини з круглими.

 

Ми розповіли вам лише про малу частинузмін SР1. Більш докладно про ці (і не тільки) новинки ми розповімо на весняному семінарі «Інженерна практика» (який відбудеться 22 травня у м. Запоріжжя) і в подальших статтях.

Слідкуйте за новинами!

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.