Застосування деревини та деревинних матеріалів у будівництві

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ДЕРЕВЯННОЕ ДОМОСТРОЕНИЕ»

Д. В.Михайловський, канд. техн. наук, доцент
(Київський національний університет будівництва і архітектури)

Деревина була і залишається одним із найкращих будівельних матеріалів. Активне застосування її як будівельного матеріалу напряму пов’язане із впровадженням у будівництво нових сучасних продуктів на її основі. Рано чи пізно дерев’яне будівництво розгорнеться і в нашій країні, як це зараз відбувається в усьому світі, і лише від нас залежить, наскільки ми будемо готові до цього

Деревина — один із найбільш розповсюджених будівельних матеріалів. Майже третина земної поверхні, не зайнятої водоймами, вкрита лісами із загальним запасом деревини майже 300 млрд м3. Щорічні обсяги заготівлі деревини складають 2,6 млрд м3, що значно перевищує виробництво сталі, цементу та пластиків. Крім того, деревина була і залишається одним із найкращих будівельних матеріалів. Завдяки широкому розповсюдженню, легкості видобування й обробки, біологічній стійкості, екологічності та естетичним властивостям попит на неї не зменшується. Але при проектуванні не можна забувати про наявність таких негативних факторів, як: обмеженість сортаменту пиломатеріалів, анізотропія будови, небезпека займання та загнивання, вплив яких слід максимально зменшувати.

Активне застосування деревини як будівельного матеріалу напряму пов’язане із впровадженням у будівництво нових сучасних продуктів на її основі: клеєної деревини (КД), перехресно-дощатоклеєної деревини (ПДКД), найбільш поширена назва якої — CLT (Cross Laminated Timber)) та брусу з клеєного шпону, або, як прийнято у світі, — LVL (Laminated Veneer Lumber). У них можна нівелювати природні вади деревини. І хоча використання конструкцій з клеєної деревини (ККД) в Україні почалося ще в 30–40 рр. минулого сторіччя, у сучасній будівельній індустрії ці конструкції застосовуються дуже рідко. У розвиток ККД значний внесок зробили відомі вчені: Г. Г. Карлсен, А. Б. Губенко, А. С. Білозерова, М. Е. Коган, Н. Д. Поспелов, Ю. І. Никифоров та інші. Але за відсутності якісних синтетичних водостійких клеїв, недосконалій технології виготовлення та з ряду інших причин у ті роки ККД не набули широкого розповсюдження.

У всьому ж світі, навпаки, з кожним роком ККД все активніше застосовуються в будівлях і спорудах різноманітного призначення. Їх використання дозволяє зменшити вагу несучих конструкцій у порівнянні з аналогами зі збірного залізобетону майже в 5 разів, а трудомісткість монтажу знизити більше, ніж у 2 рази.

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.