Твердосплавні напайки CERATIZIT до дискових пилок

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ИНСТРУМЕНТ»

МУКІЄВСЬКА Олена

ексклюзивний представник

компанії CERATIZIT в Україні

У всьому розмаїтті продукції, що виготовляє компанія CERATIZIT (Люксембург), важливе місце займають пластини з твердого сплаву для оснащення пильних дисків. Ці заготовки широко застосовуються для виробництва та ремонту інструменту, що призначається для розкрою різноманітних матеріалів. Причому основна частина асортименту компанії доступна українському споживачеві, оскільки вже знаходиться на складі в Києві. Ми готові не тільки швидко поставити, підібрати найбільш оптимальні вироби з твердого сплаву під завдання конкретного підприємства, але й також поділитися своїм досвідом.

За 18 років нашої співпраці з фірмою CERATIZIT (Люксембург) ми багато розповідали про асортимент твердосплавних виробів, що використовуються в деревообробці. Звісно, більш детально зупинялися на якості, властивості саме змінних ножів до фрез, оскільки це найпопулярніший товар, а заміна ріжучої пластини — доволі тривіальний процес, який не потребує високотехнологічного обладнання. Але сьогодні ми хотіли би поділитися накопиченим досвідом з виробниками дискових пил.

Пилка — це перший і основний інструмент, що використовується при розкрої деревини, деревовмісних матеріалів (плит ОСБ, фанери, ДВП, ДСП, МДФ), пластику або кольорових металів. Пилка — це розхідник, тому її якість є важливим фактором ефективної роботи будь-якого виробництва. Але виготовити, загострити або відремонтувати пилку, яка оснащена твердосплавними пластинами, самотужки не вдасться. Для цього потрібне спеціальне обладнання, додаткові матеріали, розуміння та дотримання технологій.

Бренд CERATIZIT вже майже 100 років є символом найвищої якості. Саме тому більшість європейських виробників дерево‑ та металорізального інструменту оснащують свої дискові пили твердосплавними пластинами CERATIZIT. Майже 70 % пил у світі працюють з нашими зубчиками, вони є складовою успіху таких відомих брендів, як AKE, LEITZ, LEUCO (Німеччина), CMT (Італія) Forezienne (Франція), Faba (Польша), Kanefusa (Японія) та багатьох інших. Є навіть такі, для яких зображення логотипа CERATIZIT на пильних дисках дозволило суттєво збільшити продажі. Тому доволі логічно, що виробники пил в Україні також зацікавлені підвищити якість свого інструменту за рахунок якісного та витривалого твердого сплаву. Але на заваді стають застарілі радянські технології, які розраховані на радянський твердий сплав «Победит» ВК, і недосконале обладнання, що заважає навіть відремонтувати пилку якогось відомого імпортного бренду. Мова про виготовлення нової пилки європейської якості взагалі не йде. Основна проблема — це перегрів при напаюванні, який потім руйнує весь зуб у процесі експлуатації пилки.

 

Отже, основні рекомендації для оснащення дискових пил європейським різцями з твердого сплаву:

  • необхідно гарно очищати сталеву кишеню корпусу пили перед пайкою;
  • виставити температуру до рекомендованої постачальником — близько 700 °C;
  • переконатися, що паяльного матеріалу достатньо, особливо в кутку;
  • час пайки повинен також бути адаптованим.

Для досягнення кращого результату CERATIZIT пропонує використовувати не звичний однокомпонентний припій, а так званий «сендвіч»: тришарову фольгу (срібло/мідь/срібло). На рис. 1 і рис. 2 видно, як зменшується напруга на зуб при паянні на «сендвич».

Рис. 1. Загальний розподіл напруги на зуб при паянні на «сендвіч»

Макс. основна напруга, шкала: 0–250 МПа

Рис. 2. Загальний розподіл напруги на зуб при паянні на звичайний припій

Макс. основна напруга, шкала: 0–250 МПа

Окрім вищеперерахованого, треба також:

  • уникати прямого контакту твердого сплаву та сталевого корпусу;
  • не перевищувати температури;
  • слідкувати за точною посадкою ріжучої пластини у сталевій кишені;
  • використовувати «сендвич» оптимальної товщини (приблизно 3,0 мм).

Рис. 3. Вплив товщини припою

Макс. основна напруга на зуб при різній товщині припою (з досконалим «сендвич»-припоєм). Макс. основна напруга, шкала 0–250 МПа

Тільки якісна сталь, технологічне виготовлення пильного диску, оптимальний вибір марки твердого сплаву, процес напаювання при дотриманні наших рекомендацій і професійне загострення забезпечить тривалий термін експлуатації ваших пилок і можливість конкурувати із загальновідомими своєю якістю брендами.

Якщо у вас є амбітне бажання оснащувати ваші стрічкові або шабельні пилки не тільки стелітом, а й твердим сплавом — жодних проблем! Компанія CERATIZIT уже виготовляє для цього широкий асортимент твердосплавних заготовок у формі кулі, циліндра або сегмента. Можливий також спільний проєкт по розробці та втіленню в життя прагнень з удосконалення вашого інструменту. Стрічкові пилки Armoth Professional CTE тому яскраве підтвердження. Ці пилки були розроблені разом з Toolmaker Solutions by CERATIZIT, отримали польську премію «ZŁOTY MEDAL». Стрічкова пилка оснащена твердосплавними пластинами різної форми, що були розроблені спеціально. Для цього проєкту CERATIZIT порекомендував свій покращений твердий сплав марки KCR10. Зносостійкі зубчики можуть бути напаяні на стрічку пилки, загострені та легко замінені, тим самим знижуючи витрати на обслуговування та збільшуючи термін служби пилки.

Сервісним центрам ми можемо запропонувати наявні на складі в Києві пластини, на які попередньо нанесений тришаровий припій. Це значно полегшить ремонт дискових пил, особливо багатозубих. Ми завжди поруч, щоб поділитися досвідом і поліпшити ваше виробництво!


Мукієвська Олена Олексіївна

Тел. +380-73- 38-38-631

Elena.mukiev@gmail.com

http://www.mukiyevska.com.ua

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.