Перший великий транскордонний інфраструктурний проєкт у лісовій галузі України

СТАТЬЯ ИЗ РУБРИКИ: «ЛЕС И ЛЕСНАЯ ТЕХНИКА»

Полякова Л. В., завідувачка сектора міжнародних відносин, науки та зв’язків з громадськістю Держлісагентства;

Лойко Л. А., голова ГО «ФОРЗА»;

Дербаль Ю. Ю., менеджер ГО «ФОРЗА»;

Коржов В. Л., канд. техн. наук, ст. наук., співроб., перший заступник директора з наукової роботи УкрНДІгірліс

У перші місяці після проголошення Україною незалежності були прийняті далекоглядні рішення, які визначили процес європейської інтеграції одним із стратегічних пріоритетів зовнішньополітичної діяльності держави. Аналіз тенденцій цього процесу показує, що транскордонне співробітництво виступає головним чинником, що створює основу для подальшого виконання цілей інтеграційної стратегії України, які полягають в налагодженні системи взаємовідносин із сусідніми державами — членами Євросоюзу.

Annotation

The implementation of the first infrastructure project “Roads to healthy forests: resilient, adaptive, diverse and sustainable forests in the crossborder region of Ukraine and Slovakia” (HUSKROUA/1701/LIP/009) which mainly provides funding for improvement of forest infrastructure has started recently. The total project budget exceeds 3.5 million Euros. The project is implemented by the Lead Beneficiary – State Enterprise “Uzhhorod Forestry” in partnership with the State Forest of Tatra National Park, Forests of the City of Kezmarok and Spišskб Belб Forest from Slovakia, State Enterprise “Vygoda Forestry” and Agency for sustainable development of the Carpathian region “FORZA” from Ukraine.


 

Відповіді на запитання дають Лойко Л. А. та Коржов В. Л.

Три року тому набула повної міжнародно-правової чинності «Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом». Цією надзвичайно важливою угодою, поряд з іншими завданнями, передбачено вдосконалення регіональної політики, здійснення транскордонного співробітництва та розвитку сільських територій. У статтях глави «Транскордонне та регіональне співробітництво» вищезазначеного документа задекларовано, що Сторони:

◆◆ сприяють взаєморозумінню та двосторонньому співробітництву у сфері регіональної політики щодо методів формування та реалізації регіональних політик, зокрема багаторівневого управління та партнерства, з особливим наголосом на розвиток відсталих територій і територіальної співпраці, створюючи при цьому канали зв’язку й активізуючи обмін інформацією між національними, регіональними та місцевими органами влади, соціальноекономічними утвореннями та представниками громадянського суспільства;

◆◆ зміцнюють та заохочують розвиток таких складових транскордонного та регіонального співробітництва, як транспорт, енергетика, комунікаційні мережі, культура, освіта, туризм, охорона здоров’я та інших сфер, які містять елементи транскордонного та регіонального співробітництва

 

Робочий момент вступного семінару

 

Керівні та відповідальні представники словацьких організацій

Для реалізації державної політики в цьому напрямку був розроблений Закон України № 2515‑VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо транскордонного співробітництва», який набрав чинності 04.09.2018 р.

У Карпатському регіоні в рамках «Програми транскордонного співробітництва Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна» протягом майже двох останніх десятиліть здійснюється фінансування ряду проєктів, спрямованих на інтенсифікацію та поглиблення соціально-економічного співробітництва між прикордонними регіонами. Особливо слід відмітити перший у лісовій галузі України великий інфраструктурний проєкт «Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів у прикордонних регіонах України та Словаччини» (код HUSKROUA/1701/LIP/009), термін дії якого 2019–2022 рр. У ньому задіяно шість організацій, у тому числі три вітчизняні.

Головним партнером проєкту виступає ДП «Ужгородське лісове господарство», а партнерами є Татранський національний парк, Ліси міста Спішська Бєла і Ліси міста Кежмарок (Словаччина), ДП «Вигодське лісове господарство» і ГО «ФОРЗА». Його загальна вартість — понад 3,5 млн євро, з яких 10 % повинні співфінансувати партнери проєкту.

Загальною метою проєкту є посилення стійкості та адаптаційної спроможності карпатських лісових екосистем з огляду на прояви впливів зміни клімату на особливо вразливі гірські екосистеми Українських Карпат і Високих Татрів. Основні цілі проєкту такі:

◆◆ поліпшення доступності лісових масивів, уражених наслідками зміни клімату;

◆◆ підвищення опірності та адаптованості лісових екосистем шляхом перетворення пошкоджених лісів на більш стійкі, різновікові та багатопородні деревостани;

◆ ◆зміцнення професійної спроможності лісівників і підвищення обізнаності населення щодо ефективного функціонування лісів та наслідків кліматичних змін.

 

Представлення проєкту Лойко Л. А.

Нещодавно в Ужгороді відбувся вступний семінар проєкту, де були присутні керівники та головні спеціалісти Закарпатського й Івано-Франківського обласних управлінь лісового і мисливського господарства та УкрНДІгірліс, відповідальні представники регіональної влади та консульства Словацької Республіки, керівники та відповідальні працівники всіх організацій — партнерів проєкту, представники засобів масової інформації та громадських організацій. Цьому дійству передувала робоча зустріч організацій — партнерів проєкту.

На обох заходах, поряд із налагодженням прямих контактів, вирішувалися конкретні питання реалізації цілей і завдань проєкту, яким, в основному, передбачено фінансування на вдосконалення об’єктів лісової інфраструктури. Зокрема, в Ужгородському лісництві ДП «Ужгородське лісове господарство» планується створення першого в Закарпатті сучасного лісового розсадника з інноваційною теплицею для вирощування посадкового матеріалу основних лісотвірних порід дерев та кущів із відкритою та закритою кореневою системами, стійких та адаптованих до проявів зміни клімату.

ГО «ФОРЗА» в рамках проєкту побудує під Ужгородом демонстраційно-інформаційний центр «Ліс і клімат». Його будівля служитиме зразком ефективного використання деревини в сучасному будівництві, інноваційність якого полягатиме в максимальному використанні вуглецево‑нейтральних будівельних матеріалів, що дозволить скоротити викиди парникових газів і матиме позитивний вплив на навколишнє середовище. У центрі планується зосередити новітню інформацію та європейський досвід у питаннях реагування на прояви впливу зміни клімату на карпатські ліси. Він також стане осередком підвищення обізнаності фахівців лісового господарства та громадськості з питань проявів зміни клімату, де демонструватимуться можливості як пом’якшення наслідків, так і адаптації до них у лісовому господарстві. ДП «Вигодське лісове господарство» здійснить ряд заходів з покращення доступності до вразливих лісових масивів шляхом будівництва 11 км нових лісових автодоріг, які включають три залізобетонні мости та влаштування польдеру. Також передбачено вдосконалення лісової інфраструктури (берегоукріплююча споруда, протипожежна водойма, серія річкових перепадів і рекультивація тракторних волоків). Крім того, будуть здійснені лісівничі заходи, спрямовані на запровадження ефективного господарювання у всихаючих ялинових насадженнях.

Українським учасникам проєкту передбачено фінансування в розмірі 2,1 млн євро. Словацькі партнери проєкту здійснюватимуть реконструкцію протипожежних доріг, забезпечуватимуть відновлення постраждалих від зміни клімату лісів, проводитимуть заходи із захисту ділянок молодих насаджень від пошкоджень і хвороб. Крім будівництва вищезазначених споруд, у рамках проєкту передбачено: навчання для лісівників та зацікавлених сторін щодо питань впливів зміни клімату; спільні українсько-словацькі польові заходи та навчальні поїздки з обміну досвідом для вивчення найкращих практик управління життєздатними та більш адаптованими до зміни клімату лісами; заходи з підвищення обізнаності громадськості щодо ролі лісів у боротьбі зі зміною клімату.

Необхідно відзначити ініціативну та цілеспрямовану роботу колективу ГО «ФОРЗА», керівників і відповідальних працівників вищезгаданих лісових підприємств та УкрНДІгірліс, у результаті діяльності яких був підготовлений великий обсяг обґрунтованих різнопланових вихідних матеріалів, включаючи проєктну документацію з оцінкою впливу на довкілля. Це дозволило перемогти в міжнародному конкурсі на виділення коштів. Ефективна реалізація першого в лісовій галузі України великого транскордонного інфраструктурного проєкту стане хорошим прикладом і початком розвитку широкої міжнародної співпраці лісових підприємств і організацій, що сприятиме підвищенню ефективності їхньої діяльності та пришвидшенню процесів європейської інтеграції нашої держави.

 

«Сімейне» фото учасників семінару

Рекламодатели

Партнёры

Новостная рассылка

Будьте в курсе наших последних новостей. Оформите бесплатно персональную новостную рассылку.